Hollanda vizesi, Avrupa Birliği ülkesi olan Hollanda’nın, ülkeye girişte talep ettiği resmi bir belge olup Umuma Mahsus Pasaporta sahip Türk vatandaşları ilgili vizeyi almak durumundadır. Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportundan herhangi birine sahip kişiler 90 günden daha az olan seyahatlerinde vizeden muaf tutulur. Fakat 90 günü geçen seyahatlerde pasaport türü fark etmeksizin herkesin ilgili vizeyi alması gerekmektedir.
Uzun Süreli, Kısa Süreli, Antiller Vizesi ve Transit Vize olmak üzere temelde dört farklı kategoride değerlendirilen Hollanda vizesi, ülkeye seyahat edecek kişilerin alması gereken resmi bir belge olarak tanımlanabilir. Vize almak isteyen kişiler için belirli şartlar bulunmakta olup bu şartların yerine getirilmesi ve gerekli olan belgelerin tamamlanması zaruridir.
Hollanda Vize Türleri Nelerdir?
Schengen ülkelerinin tamamında; Kısa Süreli, Uzun Süreli ve Transit Vize olacak şekilde üç farklı vize çeşidi bulunur. Bunların her biri, sahip olduğu özellikler ve kriterler bakımından birbirinden farklıdır. Hollanda’da ek olarak Antiller Vizesi olarak adlandırılan bir vize türü de bulunur.
D Tipi Vize
D Tipi Vize, diğer ismiyle Uzun Süreli Vize; Hollanda’ya yapılan ve 90 günden fazla olacak seyahatlerde geçerli olan bir vize türüdür. Uzun süreli yurt dışı eğitimi, aile birleşimi ve oturma izni almak isteyen kişiler; D Tipi Vizeye başvurmak durumundadır.
C Tipi Vize
Kısa Süreli Vize ya da Schengen Vizesi olarak adlandırılır. Birçok farklı amaçla alınabilen Kısa Süreli Vizenin alt kategorileri bulunur. Bu kategoriler, vizenin hangi amaçlarla alınabileceğini de belirler. Hollanda vizesi kapsamında yer alan C Tipi Vize alt kategorilerini genel olarak şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
- Kültürel, Sportif Faaliyetler ve Konferansa Katılım Vizesi
- Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
- Hollanda Turistik Vizesi
- Aile, Arkadaş, Akraba Ziyareti Vizesi
Transit Vize
Hollanda havalimanından Schengen üyesi olmayan bir ülkeye geçişte istenilen belge, Transit Vize olarak adlandırılır. Geçişin yapılabilmesi için seyahat öncesi Transit Vizeye başvurulmuş olmalıdır.
Antiller Vizesi
Bir diğer Hollanda vizesi türü Antiller Vizesidir. Hollanda Krallığı’nın Karayiplerde Bonaire, Aruba, St. Eustatius gibi bölgeleri bulunur. Bu bölgelere ziyarette bulunmak isteyen kişiler, Antiller Vizesini almak durumundadır. 90 günden daha az seyahatlerde geçerli olan vizenin süresi uzatılamaz. Bunun yerine, 90 günden daha uzun süre ilgili bölgelerde kalınacaksa, oturum izni için vize alınmalıdır.
Hollanda Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?
Hollanda vizesine başvurmak isteyen kişilerin ilk olarak kendilerinden talep edilen belgeleri tamamlamaları gerekir. Hollanda, vize başvurusunda oldukça fazla belge istediği için belgelerde bir eksiklik olmaması oldukça önemlidir.
Hollanda Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Hollanda vizesi başvurusunda çeşitli şartlar bulunmakta olup bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Vize başvuru için yerine getirilmesi gereken kriterler şu şekildedir:
- Hollanda vize başvuru formu, eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulmalıdır. (İngilizce, Türkçe ya da Flemenkçe alternatif dilleri arasından tercihte bulunmak ve başvuru formunu belirlenen dillerden birinde doldurmak mümkündür.)
- Daha önce parmak izi vermeyen kişilerin başvurularını şahsen yapması gerekir. Önceden parmak izi veren kişilerin başvurularını geçerli pasaport ve vekalet ile birlikte 3. kişi de yapabilir.
Hollanda Vizesi için Temin Edilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
Başvurunun sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için çeşitli belgeler Hollanda Hükümeti tarafından talep edilir. Hollanda vizesi başvurusunda istenilen belgeler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Pasaport
- Varsa daha önceden kullanılan pasaportların aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş vize başvuru formu
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Banka hesap dökümü
- Hollanda uçuk ve konaklama bilgileri
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Sigortalı çalışanlar için: 4A SGK hizmet dökümü, çalışan şirkete ait imza sirküleri, son 3 aya ait maaş bordrosu
- Maddi durumu yetersiz olan kişiler için: Vize sponsor dilekçesi
- Varsa belediyeden alınmış davetiye mektubu
- İşverenler için: Vergi levhası, Ticari Sicil Belgesi veya son 3 aya ait faaliyet belgesi
- Varsa tapu ve kira kontratları, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri
Hollanda Vizesi için Başvuru Merkezleri
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin başvuru merkezlerinden herhangi bir tanesine gitmesi ve başvuru sürecini başlatması gerekir. Hollanda vizesi başvuru merkezleri şu şekildedir:
- Ankara: Hollanda Büyükelçiliği
- İstanbul, Beyoğlu: İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu
- İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanları: Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir.
Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Vize randevuları, danışmanlık merkezleri veya turizm acentelerinden alınabilir. Schengen vizesi için 5 yıl geçerli parmak izine sahip olan kişilerin başvurularını şahsen yapması zorunlu değildir. Danışmanlık merkezlerine vekalet verilmesi ve vize başvurusu yapılması olanaklıdır. Vize randevusu, genellikle seyahatten 15 gün önce konsolosluğun belirlediği gün ile saate alınır. Başvurunun sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için istenilen belgelerin zamanında ve eksiksiz bir şekilde çıkarılması gerekmektedir.
Hollanda Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Hollanda vizesi genellikle başvurudan sonraki 7 ila 15 gün içerisinde sonuçlanır. Fakat vize başvurusunun incelendiği sırada belgelerde eksiklik ya da hatanın tespit edilmesi durumunda başvuru sonucu uzayabilir. Ayrıca resmi tatil dönemlerine denk gelinmesi durumunda vize sonucu belirlenen sürede çok daha geç açıklanabilir. Vize başvurularının, bu tür hususlar göz önünde alınarak gerçekleştirilmesi gerekir.
Vize Ücreti Ne Kadar?
Vize başvuru sürecinde, ödenmesi gereken farklı gider kalemleri mevcuttur. Vize harç ücretleri, bilgisayar çıktısı ve fotokopiler; vize işlemlerinde ödenecek gider kalemlerine örnek verilebilir. Vize ücretlerinde ise temel olarak vize harç ücreti ödenir. Hollanda vizesi ücreti, çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebildiğinden ilgili kurumlar tarafından yapılan duyurular dikkate alınmalıdır.
Vizeler
- Schengen Vizesi
- Amerika Vizeleri
- Green Card
- Work & Travel Vizesi
- Almanya Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İtalya Vizesi
- Polonya Vizesi
- Romanya Vizesi
- Yunanistan Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Belçika Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Slovakya Vizesi
- Portekiz Vizesi
- Estonya Vizesi
- Letonya Vizesi
- Lüksemburg Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Finlandiya Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Çekya Vizesi