İspanya vizesi, İspanya’ya giriş için talep edilen bir belgedir. Uzun süreli ve kısa süreli olmak üzere iki farklı vize türü bulunmakta olup ülkeye gidiş amacına göre uygun vizenin çıkarılması gerekir. Hususi (Yeşil) Pasaport, Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport ile Hizmet (Gri) Pasaport sahibi kişiler, 90 günlük İspanya seyahatlerinde vizeden muaf tutulur. Bunun yanı sıra Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi kişilerin ülkeye giriş öncesinde ilgili vizeyi çıkarmış olması oldukça önemlidir.
İspanya Vize Türleri Neler?
İspanya’ya çeşitli nedenlerden ötürü gidecek kişilerin, İspanya vizesi kapsamında yer alan ve ziyaret amaçlarına göre kategorize edilmiş vizelerden uygun olanları çıkarmaları gerekir. Arkadaş, akraba ziyareti, turistik gezi gibi kısa süreli ziyaretlerde C Tipi Vize alınmalıdır. 90 günden uzun ziyaretlerde, D Tipi Vize alınması gerekmekte olup bu vize oturma iznini kapsar.
İspanya Transit Vizesi
İspanya, Schengen bölgesinde yer alan bir ülkedir. Dolayısıyla İspanya üzerinden farklı bir ülkeye geçişte bile vize talebinde bulunur. Aktarma sırasında İspanya sınırlarından geçerken kullanılması gereken İspanya Transit Vizesinin çıkarılabilmesi için vize başvurusunda bulunulmalıdır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Ulusal vize kategorisinde yer alan D Tipi (Uzun Süreli) Vize, 90 gün üzeri kalışlar için verilir. Kısa süreli vizelerde 90 günden daha az kalış imkanı tanınır. Aynı zamanda çalışma iznini kapsamadığı için hem uzun süreli seyahatlerde hem de çalışma izni talebinde D Tipi Vize talepleri en iyi şekilde karşılar. İspanya’da bir şirket ile anlaşan ve çalışma hayatına İspanya’da devam edecek olan kişiler, evlilik gerçekleştiren bireyler ve öğrenciler; D Tipi Vizeye başvurmak durumundadır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
İspanya vizesi kapsamında yer alan C Tipi (Kısa Süreli) Vize, genellikle turistik amacıyla İspanya’ya gidecek kişilerin tercih ettiği bir vize türüdür. Schengen Vizesi olarak da geçen bu tür vize, 90 günden daha az kalışları kapsar. Vize sahipleri 180 gün içerisinde en fazla 90 gün ülkede kalabilir. C Tipi Vize içerisinde yer alan vize türleri şu şekildedir:
Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi:
Öğrenim sebebiyle İspanya’ya gidecek olan kişiler bu vizeyi tercih etmelidir.
Aile, Akraba, Arkadaş Ziyaret Vizesi:
Maksimum 90 günlük aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri içindir.
Turistik Vize:
Turistik amaçlı İspanya ziyaretlerinde tercih edilmelidir.
Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri:
İspanyol bir firma tarafından davet edilen kişiler, bu vizeyi alarak ülkede en fazla 90 gün kalabilir. Toplantı, fuar gibi faaliyetler için yapılan başvurularda rezervasyon belgeleri ve bilet kontrolü gerçekleştirilir.
Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi:
Sportif ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra çeşitli konferanslara katılım için alınması gerekli olan vize türüdür. Vize başvurusu sırasında doküman, belge ya da davetiyeler hazır olmalıdır.
İspanya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin, birtakım adımları yerine getirmesi gerekmektedir. İspanya vizesi başvurusu, genel hatlarıyla şu şekilde yapılır:
- Seyahat etme amacınızı belirleyin.
- İspanya’ya kaç kere giriş yapacağınızı belirleyin.
- Vize için talep edilen belgeleri tamamlayın.
- Vize başvurusu formunu doldurun.
- Başvuru ücretini ödeyin.
Türkiye’de vize başvurusu yapılabilecek farklı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar şu şekildedir:
- İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı
- Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı
- İzmir Fahri Konsolosluğu Yetki Alanı
- Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı
- İspanya-Ankara Büyükelçiliği
İspanya Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
İspanya vizesinin alınabilmesi için başvuru sırasında birtakım evrakların teslim edilmesi gerekir. İspanya vizesi başvuru evrakları içerisinde şu belgeler yer alır:
- Pasaport ve pasaport fotokopisi (Son 6 ay içinde alınmış, minimum 2 sayfası boş olan)
- İspanya vize başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Parmak izi
- Otel ve uçak rezervasyonu
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Vize ücreti
- Vize talep dilekçesi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İkametgah
- Varsa tapu, araç ruhsatı ve kira geliri fotokopisi
- Evliler için: Evlilik cüzdanı
- Çiftçiler için: Ziraat Odası’ndan alınabilen çiftçi belgesinin aslı ve fotokopisi
- Devlet memuru için: 3 aya ait maaş bordrosu, çalışma belgesi, vize süresini kapsayan resmi izin belgesi
- Emekliler için: Emekli maaşının yattığı hesap hareketleri, fotoğraflı emek kartı fotokopisi veya e-Devlet’ten alınan ve kişinin emekli olduğunu gösteren belge
- Öğrenciler için: Öğrenci belgesi aslı ve fotokopisi, sponsor dilekçesi, sponsor belgeleri, 18 yaşını doldurmayan kişiler için muvafakatname
- Ev hanımları ve çalışmayanlar için: Eşin ya da ailenin durumunu gösteren belge ile sponsor dilekçesi
- Çalışanlar için: 4A hizmet dökümü, barkodlu SGK işe giriş belgesi, faaliyet belgesi, 3 aya ait maaş bordrosu, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, izin dilekçesi
- İşverenler için: Faaliyet belgesi, antetli kağıda dilekçe, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, barkodlu 4A hizmet dökümü
İspanya Vizesi Alırken Seyahat Sağlık Sigortasına Gerek Var mı?
İspanya vizesi alırken seyahat sağlık sigortasının yaptırılması zorunludur. Sigorta yapılmadan vize başvurusunun olumlu sonuçlanması mümkün değildir.
İspanya Vize Ücreti Nedir?
İspanya vizesi ücretleri, alınacak vize türüne göre değişiklik gösterir. Vize başvuru formu, danışmanlık ücreti, İspanya konsolosluk harcı, vize randevu ücreti; vize ücretinin kapsamında yer alır. Vize ücretlerinde her yıl revizeler yapılır. Bu nedenle ücret konusunda net bilgiye ilgili kurumlar üzerinden ulaşılabilir.
İspanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Vize türlerine göre vizenin çıkma süresi de değişiklik gösterir. Turistik vizeler genellikle 5 ila 7 iş günü içerisinde çıkar. Türki Cumhuriyetler için genellikle bu süre 15 gündür. Vizenin çıkmasını etkileyen gelişmeler olduğunda, vize çıkış süresi de uzayabilir. Evraklarda herhangi bir eksiklik olması durumunda, vize başvurusu olumsuz bir şekilde sonuçlanır.
Vizeler
- Schengen Vizesi
- Amerika Vizeleri
- Green Card
- Work & Travel Vizesi
- Almanya Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İtalya Vizesi
- Polonya Vizesi
- Romanya Vizesi
- Yunanistan Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Belçika Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Slovakya Vizesi
- Portekiz Vizesi
- Estonya Vizesi
- Letonya Vizesi
- Lüksemburg Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Finlandiya Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Çekya Vizesi