Romanya vizesi, Romanya’ya giriş yapabilmek için gerekli olan ve Romanya Hükümeti tarafından istenen bir izin belgesidir. Balkanlarda yer alan Romanya; Voronet Manastırı, Merry Mezarlığı, Bran Kalesi gibi gezilecek pek çok güzelliğe ev sahipliği yapar. İş, gezi, eğitim ve aile birleşimi gibi amaçlarla Romanya’ya gidecek olan kişilerin; kendilerine sunulan vize türlerinden uygun olanları alması gerekmektedir.
Romanya Vizesi Nedir?
Romanya vizesi, ülkeye seyahat edecek vatandaşlardan istenen ve ülkeye girişi mümkün kılan bir izin tür belgedir. Ülkeye gidecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi kişiler, 90 günden az ve çok olacak şekilde seyahatlerinin tamamında Romanya vizesi almak durumundadır. Bunun yanı sıra Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) ve Hususi (Yeşil) Pasaport sahibi kişiler 90 güne kadar olan seyahatlerde vize almazken daha uzun seyahatlerde vize almak zorundadır.
Romanya Vize Türleri Nelerdir?
Romanya Hükümeti tarafından kabul edilen Romanya vizesi toplamda 4 türdür. Bu vizeler;
- A Tipi Vize: Havaalanı Transit Vizesi
- B Tipi Vize. Transit Vize
- C Tipi Vize: Kısa Süreli Vize
- D Tipi Vize: Uzun Süreli Vize şeklinde sıralanabilir.
Romanya’ya gidecek kişilerin seyahat amaçlarına en uygun vizeye, gerekli belgeleri temin ederek başvurması gerekir.
A Tipi Vize
A Tipi Vize, Romanya vizesi kapsamında yer alır ve Havaalanı Transit Vizesi olarak da bilinir. Vize, Romanya’da havaalanlarının uluslararası alanına giriş ve gidilecek ülkenin uçağına binişe kadar olan süreyi kapsar.
B Tipi Vize
B Tipi Vize ya da Transit Vize, Romanya üzerinden farklı bir ülkeye geçecek olan kişilerin alması gereken bir izin belgesidir. Kişi, Romanya’da konaklamayacak olsa bile başka bir ülkeye Romanya üzerinden geçeceği için Romanya vizesi kapsamında yer alan B Tipi Vizeyi almak durumundadır.
C Tipi Vize
Kısa Süreli Vize, 90 günden daha az seyahatlerde alınması gereken Romanya vizesinin türleri arasında yer alır. İş, ticari geziler, turistik amaçlı seyahatler, kısa süreli öğrenim başta olmak üzere çeşitli nedenlerle C Tipi Vizenin alınması mümkündür. C Tipi Vize kapsamına giren vize türleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Turistik Vize
- Aile, Arkadaş, Akraba Ziyaret Vizesi
- Ticari Vizeler ve İş ile Fuar Vizeleri
- Sportif ve Kültürel Faaliyetler ile Konferansa Katılım Vizesi
- Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
D Tipi Vize
Uzun Süreli Vize ya da D Tipi Vize, çeşitli nedenlerden ötürü Romanya’da 90 günden daha uzun kalacak kişilerden talep edilen Romanya vizesi türüdür. Romanya’ya 90 günden uzun gidecek vatandaşların tamamı, ilgili vizeyi çıkarmak durumundadır. Çalışma hayatına Romanya’da devam edecek kişiler, eğitim için Romanya’yı tercih eden öğrencilerin talep ettikleri vize; aynı zamanda Romanya’da aile birleşiminde bulunacak kişiler tarafından da ilgi görmektedir. Uzun süreli oturum vizesi alacak kişilerin vize başvurularını Romanya Konsolosluğu’na yapması gerekmektedir.
Romanya Vizesi için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Romanya vizesi başvurularında çeşitli belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler, eksiksiz ve doğru bir şekilde başvuran tarafından yetkili kişilere verilmek durumundadır. Vize kapsamında yer alan ve başvuruların sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına etkide bulunan belgeler genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Seyahat sağlık sigortası
- Pasaport (En az 6 ay geçerliliğe sahip olmalı, 10 yıldan eski olmamalı.)
- Seyahat esnasında maddi kaynağa sahip olunduğunu göstermekte olan belge
- 2 adet biometrik fotoğraf (Kişinin güncel halini yansıtmalı ve arka fonu beyaz olmalı.)
- Dönüş bileti
- Sağlık sigortası
- Konaklama ve ulaşım bilgileri
- Islak imzalı vize başvuru dilekçesi
- Vize harcının ödendiğini gösteren belge
- Çalışanlardan istenilen belgeler: Vergi levhası fotokopisi, son 3 aya ait geliri kanıtlayan belge, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, SGK işe giriş belgesi, SGK hizmet döküm belgesi, işveren tarafından başvuru sahibinin ülkeye gidişini temin etmekte olan dilekçe, banka hesap cüzdanı ekstresi
- İşverenlerden istenilen belgeler: İşverenin vergi ya da harcı ödediğini gösteren belge, vergi levhası fotokopisi, imza sirküleri fotokopisi, şirketin Ticaret Odası’na tescilli kaydı, banka imza sirküleri (15 günden eksik olmamalı.)
- Ziyaret amaçlı girişler için belgeler: Ziyaret edilecek yerin kiralık sözleşmesi veya tapu senedi fotokopisi, davet eden kişinin kimlik fotokopisi, ziyaret edilecek kişiden alınan noter onaylı davet mektubu, tam tekmil vukuatlı aile nüfus kayıt örneği)
Romanya Vizesine Nasıl Başvuru Yapılır?
Ülkeye girişte talep edilen Romanya vizesi başvurusu, birkaç adımın gerçekleştirilmesi ile yapılabilir. Bu adımlar ise genel olarak şu şekildedir:
- Başvuru merkezlerinden seyahat tarihinden 90 gün önce randevu alınmalıdır.
- Seyahat amacına göre çıkartılması gereken vize türü belirlenmeli ve gerekli belgeler temin edilmelidir.
- Başvuru sırasında parmak izi verilmelidir. Son 5 yıl içinde farklı bir ülke için parmak izi verilmişse tekrar parmak izi verilmesine gerek bulunmaz.
Belirtilen adımların gerçekleştirilmesi, başvurunun tamamlanmasını mümkün kılacaktır. Başvuru esnasında en önemli hususlardan bir tanesi, istenilen belgelerin hatasız ve eksiksiz bir şekilde temin edilmiş olmasıdır. Belgelerde herhangi bir hata veya eksikliğin tespit edilmesi durumunda vize başvurusu olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir.
Romanya’nın Türkiye’deki Temsilcilikleri Nelerdir?
Romanya’nın Türkiye’de üç farklı temsilciliği bulunur. Bu temsilcilikler;
- Romanya İzmir Başkonsolosluğu
- Romanya İstanbul Başkonsolosluğu
- Romanya Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin ikamet adresine göre ilgili konsolosluklardan herhangi bir tanesine başvuru yapması gerekmektedir.
Romanya Vizesi Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?
Romanya vizesi, Türk vatandaşları için genellikle 15 ila 20 gün içerisinde sonuçlanır. Çeşitli nedenlerden ötürü sürenin uzaması mümkündür. Bu nedenler arasında, resmi tatiller yer alır. Öte yandan belgelerde eksikliğin tespit edilmesi durumunda da süre uzayarak vize başvuruları çok daha geç sonuçlanabilir. Vize başvurularının sonuç süresi baz alınarak zamanında yapılması oldukça önemlidir.
Vizeler
- Schengen Vizesi
- Amerika Vizeleri
- Green Card
- Work & Travel Vizesi
- Almanya Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İtalya Vizesi
- Polonya Vizesi
- Romanya Vizesi
- Yunanistan Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Belçika Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Slovakya Vizesi
- Portekiz Vizesi
- Estonya Vizesi
- Letonya Vizesi
- Lüksemburg Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Finlandiya Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Çekya Vizesi