Schengen vizesi hem Avrupa Birliği üyeleri hem de Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini içine alan ve Schengen olarak adlandırılan bölgede bulunan ülkelere girişi mümkün kılan bir vize türüdür. Schengen bölgesi, temelde tek bir ülke olarak kabul edilir. Bölge vatandaşları, bölge dahilinde serbest bir şekilde seyahat edebilir. Bölge kapsamında 26 ülke yer almaktadır. İngiltere hariç Avrupa’nın büyük bir kısmını kapsayan Schengen bölgesine seyahat edecek bir kişinin, istenilen vizeye sahip olması son derece önemlidir.
Schengen’e üye ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Macaristan, Portekiz, İspanya, Finlandiya yer alır. Bunun yanı sıra Fransa, Danimarka ve İsviçre’nin de Schengen’e dahil olduğunu söylemek mümkündür. Bu ülkelere giriş izni alınabilmesi için Schengen vizesinin çıkarılması gerekmektedir.
SCHENGEN VİZESİ RANDEVU FORMU
Gocmenvizesi.com bir devlet kurumu değildir.
Gocmenvizesicom dan alacağınız profesyonel vize danışmanlık hizmet bedeli, yurt dışı seyahat sigortası ve vize harcınız dahil 540€ dur.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen bölgesinde yer alan ülkelere giriş yapacak kişilere verilen ve birliğe bağlı ülkelerde seyahat edilebilmesini mümkün kılan vize türü, Schengen Vizesidir. Bir tür geçiş belgesi olduğunu belirtmek mümkündür.
Schengen Vizesinin Çeşitleri
Schengen vizesi, temel olarak 3 farklı kategori üzerinden değerlendirilir. Bu kategoriler; Tek Tip, Sınırlı Bölge Çeşitliliği Olan Vize ve Ulusal Vize şeklinde sıralanabilir.
Tek Tip Schengen Vizesi
Tek Tip Schengen Vizesini alan bir kişi, Schengen bölgesinde yer alan bir ülkeye 6 ay içerisinde ve toplamda 90 gün süre ile istediği bölgeden girebilir, konaklama yapabilir. Tek Tip Schengen Vizesinin 5 farklı kategorisi mevcuttur. Bunlar; A Kategorisi, C Kategorisi, Tek Giriş Vize, Çift Giriş Vize, Çift Giriş Vize ve Çoklu Giriş Vizedir.
Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan Vize
Sınırlı Bölge Geçerliliği Olan Vize yalnızca Schengen ülkesine seyahat etme izni sunmakta olan bir vizedir. Bu vizenin özel şartlarda veya acil durumlarda alınabildiği bilinmektedir.
Ulusal Vize
Bir diğer Schengen Vize türü Ulusal Vizedir. Schengen ülkelerinden herhangi birinde okuyacak, çalışacak ve kalıcı olarak burada oturacak olan kişilere Ulusal Vize verilir. Vize, “D” kategorisinde yer almaktadır.
Schengen Vizesini Kimler Alabilir?
Schengen bölgesinde yer alan ülkelere seyahat etmek isteyen kişilerin Schengen Vizesi alması zorunludur. Vizeye başvuruda bulunmakla birlikte vize almaya hak kazanamayan pek çok kişi mevcuttur. Vize başvurusunda dikkat edilen birçok husus bulunmakta olup bu hususlardan ilki, istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanmasıdır. Bunun yanı sıra seyahat amacı net bir şekilde belirtilmelidir. Öte yandan vize alacak kişinin seyahat sonrasında Türkiye’ye dönmek için geçerli sebeplerinin bulunuyor olması da son derece önemlidir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen vizesi, ziyaret edilecek olan ülkenin elçilik ya da konsolosluğundan alınabilmektedir. Bunun yanı sıra ilgili ülkenin yetkilendirmiş olduğu vize ofislerinden de vize alınabilir. Vize başvurusu için ilk olarak istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi gerekir. Başvuru formu elektronik ortamda doldurulabilmekte olup ardından gerekli evraklar ilgili kurumlara teslim edilmelidir. Başvuru sırasında bilinmesi gereken pek çok husus bulunmakta olup bunlardan en önemlisi, başvurunun hangi ülkeye yapılacağıdır. Eğer tek bir ülkeye seyahat edilecekse başvuru o ülkeye yapılmalıdır. Bununla birlikte iki ya da ikiden fazla Schengen ülkesine seyahat gerçekleştirilecekse asıl varış yeri, yani seyahat süresinin çoğunu kapsayan ülkeye başvuruda bulunulmalıdır.
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
Vize başvurusunun yapılabilmesi için belirli evraklar talep edilir. Schengen vizesi için gerekli evraklar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Pasaport
- Vize başvuru formu
- Fotoğraf
- Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
- Banka hesap bilgileri
- Otel rezervasyonu
- Uçak bileti rezervasyonu
- Yurt dışı seyahat sigortası
- İkametgah
İstenilen belgeler genel hatlarıyla yukarıdaki gibi olsa da ülkeye göre şartlar ve istenilen belgelerde değişiklikler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra çalışan bir kişi Schengen bölgesi ülkelerinden herhangi birine seyahat edecekse, yukarıdaki belgelere ek olarak şu belgeler de talep edilir:
- İşe giriş bildirgesi
- İş veren mektubu
- 4A hizmet dökümü
- İmza sirküleri
- Vergi levhası
- Faaliyet belgesi
- Maaş bordrosu
Belirtilen evraklar doğru ve eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir. Aksi halde vize ile ilgili çeşitli problemler ortaya çıkabilir.
Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Schengen vizesinin kaç günde çıkacağı değişiklik gösteren bir konudur. Çünkü ilgili konsolosluğun yoğunluğu, başvuruda bulunan kişinin uyruğu başta olmak üzere değerlendirme süresine doğrudan etkide bulunur. Schengen vizesi değerlendirme süresini etkileyen hususlar, genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
- Kişinin Schengen vizesine başvuruda bulunma nedeni
- İlgili ülkenin dış politikası
- Evrakların incelenme durumu
- Başvuran kişinin herhangi bir sabıka kaydının olup olmaması
- Başvuruda bulunan kişinin yaşı, mesleği
Schengen vizesinde ortalama 15 günde onay ya da ret kararı çıkabilmektedir. Bu nedenle başvuruların bu süre gözetilerek yapılması son derece önemlidir.
Schengen Vizesiyle Kaç Gün Konaklanabilir?
Kişi Schengen vizesini aldıktan sonra 6 ay içerisinde 90 gün konaklama gerçekleştirebilir. Bu nedenle Schengen ülkesine giden bir kişinin 90 gün sonrasında ilgili ülkeden ayrılması gerekmektedir.
Schengen Vizesiyle Gidilebilecek Yerler
Schengen Vizesi alan bir kişinin gidebileceği ülke sayısı oldukça fazladır. Schengen Bölgesi Anlaşmasına taraf olan ülke vatandaşları, bölgede yer alan ülkelere vizesiz bir şekilde seyahat edebilmektedir. Çünkü anlaşma, ülke vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı tanır. Bunun yanı sıra Schengen bölgesinde yer almayan ülkelerin vatandaşları, ilgili vizeyi alıp seyahatlerini gerçekleştirebilir. Peki Schengen vizesiyle nerelere gidilebilir?
Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen Schengen ülkesi olan Norveç, İsviçre ve İzlanda; seyahat edilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra Finlandiya, Estonya, Belçika, Avusturya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Macaristan, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Malta, Slovakya, Slovenya başta olmak üzere Avrupa Birliği üye ülkelerine de Schengen vizesiyle gitmek olanaklıdır.