Yunanistan vizesi, Yunanistan’a gitmek isteyen kişilerin alması gereken bir belgedir. Ülkeye seyahatte bulunacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Schengen vize protokolüne göre vizeye tabi olduğundan; seyahat öncesi ilgili vizenin alınması son derece önemlidir. Yunanistan’a giriş için alınabilecek pek çok farklı vize bulunmaktadır. Bu vizeler arasında C Tipi Vize, D Tipi Vize, Kapıda Vize yer almaktadır. Her vizenin şartları birbirinden farklı olduğu için seyahat öncesi doğru vize türüne başvurulması son derece önemlidir. Ayrıca başvuru şartları karşılanmalı ve başvuru sürecinde gerekli olan belgeler ilgili kurumlara ulaştırılmalıdır.
Yunanistan Vizesi Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yunanistan’a seyahatte bulunacaksa eğer, Yunanistan vizesi olarak tanımlanan vize türlerinden uygun olanları almaları son derece önemlidir. Schengen vize protokolüne göre hizmet, diplomatik, hususi pasaport hamilleri vizeden muaf tutulur. Belirtilen koşulların dışında kalan Türk vatandaşların ise vize alması temel şarttır.
Yunanistan Vizesi için Gerekli Evraklar Neler?
Yunanistan vizesi alınabilmesi için çeşitli evrakların tamamlanması ve başvuru süreci içerisinde ilgili kurumlara ulaştırılması gerekir. Evrakların eksik ya da hatalı olması, başvurunun olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle istenilen evrakların zamanında ve eksiksiz bir şekilde temin edilmesi oldukça önemlidir. Vize başvurusunda talep edilen evraklar ise genel hatlarıyla şu şekildedir:
Yunanistan vize başvuru formu (Vize başvurusunda bulunacak kişi, ilgili formu eksiksiz bir şekilde doldurmak durumundadır.)
- Ek gelir belgeleri
- Planlanmış seyahatin dönüş tarihinden sonra minimum 3 ay geçerli ve en az 2 boş sayfası bulunan ve 10 yıldan eski olmayan pasaport
- Seyahat sağlık sigortası
- Kimlik kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Son 3 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Noter onaylı iş sözleşmesi
- Orijinal faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve imza sirküleri fotokopilerinden meydana gelen güncel tarihli şirket evrakları
- Görev kimlik kartı fotokopisi
- Bağlı bulunan kurumdan alınmış çalışma belgesi
- Son 3 aya ait, ıslak imzalı ve kaşeli maaş bordroları
- SGK/Bağ-kur 4B detaylı hizmet dökümü
- Varsa davet mektubu
- Sponsor dilekçesi
- Emekli maaşını gösteren belge
- Orijinal muvafakatname belgesi
- Diploma fotokopisi
- Ziraat Odası’ndan çiftçilik belgesi (çiftçiler için)
- Bağlı bulunan kurumdan alınmış resmi izin yazısı
- Konsolosluğa hitaben şirket yetkilisi tarafından yazılan ve vize başvuru sahibinin ilgili işyerinde çalıştığını gösterir yazı
- Belirtilen evraklar, vize başvurusu sırasında ilgili kurum tarafından istendiği için öncesinde evrakların tamamlanması gerekir.
Yunanistan için Vize Nasıl Alınır?
Yunanistan vizesi almak isteyen kişilerin, daha önceden belirlenmiş olan şartları yerine getirmesi son derece önemlidir. Vize almak isteyen kişilerin ilk olarak şu şartları yerine getirmesi ve ardından başvuruda bulunması gerekir:
- Elçilik veya konsolosluktan randevu almak
- Başvurulacak vize türüne göre istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamak
- Son 10 yıl içinde alınmış pasaporta sahip olmak
Belirtilen hususların her biri, vize başvurusu öncesinde yapılması gereken adımları ifade eder. Belgelerini eksiksiz bir şekilde tamamlayan ve vize başvurusu için randevu alan kişiler, randevu tarihlerinde ilgili kuruma giderek başvurularını gerçekleştirebilir. Vize başvurusu esnasında parmak izi verilmelidir. Parmak izi, 5 yıl geçerliliğe sahiptir. Ayrıca vize başvurusunda bulunurken Yunanistan vize başvurusunun eksiksiz ve doğru olacak şekilde doldurulması gerekmektedir.
Yunanistan Vize Türleri Neler?
Yunanistan seyahati için Yunanistan C Tipi Vize, D Tipi Vize ve Kapıda Vize olmak üzere üç vize türünden biri alınmalıdır. Seyahatin amacı ne ise o amaca uygun vize türleri bulunduğundan, doğru vizenin alınması oldukça önemlidir. C Tipi Vize, kısa süreli bir vize türüdür. Diğer adı Schengen vizesi olan C Tipi Vizenin yanı sıra uzun süreli seyahatler öncesinde alınması gereken D Tipi Vize de bulunmaktadır. Her bir vizenin özellikleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla hangi vize alınacaksa, o vizenin özellikleri ve şartları detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Yunanistan C Tipi Vize
Kısa Süreli Vize olarak da bilinen Yunanistan C Tipi Vize, 180 günlük zaman diliminde geçerlidir. 90 güne kadar kısa süreli seyahatlerde kullanılabilen Yunanistan C Tipi Vize, 90 gün sonrasında geçerliliğini yitireceği için bu süre içinde ülkenin terk edilmesi gerekir. C Tipi Vize, genel olarak şu amaçlarla alınır:
- İş ve fuar ziyareti vizeleri
- Aile, akraba, arkadaş ziyareti
- Kısa süreli öğrenim ve staj
- Kültürel, sportif faaliyet ve konferans katılımı
- Yunanistan D Tipi Vize
D Tipi Vize, 90 günden daha uzun seyahatlerde alınması gereken bir vize türüdür. Oturum vizesi olarak da anılır. İş, yaşama, eğitim amacıyla Yunanistan’a ziyarette bulunacak kişilerin Uzun Süreli Vize alması gerekmektedir. Yunanistan vizesi kapsamında yer alan D Tipi Vize’nin pek çok farklı kategorisi bulunur.
Yunanistan Kapıda Vize
Yunanistan vizesi kapsamındaki bir diğer vize türü, Yunanistan Kapıda Vizedir. Yunanistan topraklarına en fazla 7 gün süre ile giriş yapmak isteyen kişiler, bahsi geçen vizeyi almak durumundadır. Özellikle Yunan adalarına ziyarette bulunacak kişilerin aldıkları vize, 7 gün sonra geçerliliğini yitirir. Bu nedenle Yunanistan’da daha fazla kalacak kişilerin C Tipi Vize alması gerekir.
Kapıda Vize işlemleri, çoğunlukla seyahat acenteleri tarafından yapılır. İstenilen evrakların temin edilmesi ve ilgili kuruma iletilmesi son derece önemlidir. Yapılan başvurulardan kısa süre sonra ilgili vize alınabilmektedir.
Yunanistan Vizesi Almak Ne Kadar?
Yunanistan vizesi fiyatları çeşitli hususlara göre değişiklik gösterir. Ayrıca alınması istenen vize türüne göre fiyatların değiştiğini belirtmek mümkündür. Belirlenen vize fiyatları üzerinden ödemeler, ilgili kurumlara yapılır. Başvuru işlemleri için gerekli evrakların temin edilmesi ve ödemenin yapılması durumunda vize başvurusu alınmaktadır.
Vizeler
- Schengen Vizesi
- Amerika Vizeleri
- Green Card
- Work & Travel Vizesi
- Almanya Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İtalya Vizesi
- Polonya Vizesi
- Romanya Vizesi
- Yunanistan Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Belçika Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Slovakya Vizesi
- Portekiz Vizesi
- Estonya Vizesi
- Letonya Vizesi
- Lüksemburg Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Finlandiya Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Çekya Vizesi